İstanbul Ankara İzmir İletişim Formu

MEDYA DÜNYASINI BU ÜNLÜLER YETİŞTİRİYOR.

Diksiyon, Spikerlik, Seslendirme ve Oyunculuk alanında Rüştü ASYALI, Cihan ÜNAL, Altan ERKEKLİ, Bülent ÖZVEREN, Sungun BABACAN, Sezai AYDIN, Nermin TUĞUŞLU, Şebnem SAVAŞÇI, Cevdet ARICILAR, Ali İPİN, Müge ORUÇKAPTAN, Sinan PEKİNTON, Tomris ÇETİNEL, Tayfun ERARSLAN, Hülya SAVAŞ gibi tamamı Devlet Tiyatrosu Sanatçısı ile TRT kökenli spiker ve sunucudan oluşan eğitim kadrosuna bu yıl da Celal Kadri KINOĞLU, Hamit ÖZSARAÇ, İrfan DEĞİRMENCİ ve Güven Kıraç gibi isimleri ekleyen Başkent İletişim Akademisi Genel Müdürü Levent İNCE, son zamanlarda dizi ve sinema oyuncularını, televizyon kanallarında yarışma ve çeşitli programlar sunarken gördüklerini belirterek, ''Sunuculuk mesleğinde sahip olunması gereken en önemli özellik ekran karşısında rahat ve doğal olabilmektir. Bu özelliklere, Türkçe'yi güzel konuşması, sesini etkili kullanması, duruş, jest ve mimikler vb. özellikler de eklenmelidir. Eğer, oyuncu, sunuculuk mesleğinin gerektirdiği niteliklere sahipse tabii ki sunuculuk da yapabilir. Bizler, kullandığı dile saygılı olmayan, anadilini güzel kullanma konusunda gereken özeni göstermeyen, sadece görselliğe önem vererek bu mesleği yaptığını iddia edenlere eleştiriyle yaklaşıyoruz. Oyuncuların büyük kesiminin de bizimle aynı duyarlılığa sahip olduğunu düşündüğümüzden, ayrıca sunuculuk yapması bizi mutlu eder." dedi.

 

FİLMLERDE ERKEK EGEMENLİĞİ HÂKİM!

 

Başkent İletişim Akademisi Genel Müdürü Levent İNCE eğitim almak isteyenlerin oranlarını ise şöyle açıkladı, "Spikerlik gruplarında kadınların, seslendirme gruplarında erkeklerin çoğunlukta olduğunu, oyunculuk gruplarındaysa oranın birbirine yakın olduğunu söyleyebilirim. Televizyon kanalları haber spikeri olarak çoğunlukla kadın spiker tercih ediyor. Filmlerde genellikle erkek oyuncu sayısı kadın oyuncu sayısına oranla çoğunlukta olduğu için erkek seslendirme sanatçılarına ihtiyaç biraz daha fazla. Oyunculukta herkese ihtiyaç var. Ancak, bu söylemlerimiz yüzeysel bir genelleme olabilir. Nitekim, erkek spor spikeri ve muhabiri oranı kadınlara göre daha fazla. Ya da perfore seslendirenlerin de çoğunlukla erkek olduğunu söyleyebiliriz."

 

LEVENT İNCE: ''GENÇLERİMİZDE ÜNLÜ OLMA İSTEĞİ ÇOK''

 

Başkent İletişim Akademisi'nde verilen eğitimlerin tamamının medya sektörüyle ilişkili olduğunu da belirterek, 'Ekran önünde görünme isteği, belki de ünlü olma isteği spikerlik ve oyunculuk programlarını daha ön plana çıkarıyor. Ancak, ekran önünde görünmek istemeyen ya da sesine güvenen birçok öğrencimiz de seslendirme eğitimlerimizi tamamladı ve yüzlerce öğrencimiz filmlerde, belgesellerde ve reklamlarda seslendirme yapıyor. Bundan çok daha fazlasının televizyonlarda spikerlik ve sunuculuk, dizilerde oyunculuk yaptığını da söylemeliyim. Ayrıca, kurumsal eğitimlerimizle, CNNTÜRK, Al Jazeera TÜRK, Kanal 7, Ülke TV gibi birçok kanalın spiker, sunucu ve muhabirleri de spikerlik kursumuza katıldılar.

 

Açılışının ilk yıllarında, "TRT spikeri gibi" söylemler kullanmaktaydık. Bugünse, yorumsuz haber okumanın yanı sıra evden biriymiş gibi, anlatıyormuş gibi söylemlerle de öğrencilerimize eğitim veriyoruz. Eski spikerlerle şu andakiler arasındaki fark, eski spikerler duygu katmadan sadece dile önem vererek haber sunuyordu. Şu andakilerse öğretmenin öğrencisine ders anlatması gibi, vurgu ve tonlamasıyla yorum katarak haber sunuyor. Hangisi olması gerekir derseniz, vurgu ve tonlamasıyla izleyiciye daha yakın, ama haberin yorumunu izleyiciye bırakan haber spikerinin yaptığı doğrudur. 'dedi.

 

(29.10.2013 - DHA)

Back to Top