İstanbul Ankara İzmir İletişim Formu

OYUNCU NASIL OLUNUR?

Son yıllarda dizi film ve sinema sektörünün genişlemesiyle, oyunculuk, tiyatro oyunculuğu ve kamera önü oyunculuğu biçiminde sınıflandırılmaktadır. Bu konuda değerli ustaların yorumları, oyunculuğun tek başlıkla değerlendirilmesi doğrultusundadur. Nitekim, kamera önü oyunculuğu olarak adlandırılan oyunculuğu yapabilmek için de oyuncu niteliklerine sahip olmak gerekmektedir. Kamera önünde oynayan birinin sahnede aynı etkiyi bırakması tartışılacak bir konuyken, sahnede başarılı olan bir oyuncu, her yerde aynı başarıyı gösterebilmektedir.

Şubat-2010 verilerine göre, 9 ulusal kanalda 45 dizi yayınlanmaktadır. Bir dizide, kamera önü ve arkasında en az 60 kişilik ekip görev almakta, bazı dizilerde bu kadro 100 kişiye kadar çıkabilmektedir. Kaldı ki, sözü edilen rakamlar, bölüm bölüm değişen figüranların sayısı değerlendirilmeden hesaplanmıştır. Bu kadar geniş bir sektörü oluşturan sinema ve dizi oyunculuğu her geçen yıl cazibesini arttırarak gelişmektedir.

Sinema ve dizi film yapımcıları gerek eğitimli, gerekse kendini seslendirebilen oyuncu adaylarına öncelik verdiği doğaldır.

Peki oyuncu olabilmek için takip edilmesi gereken adımlar nelerdir?

Öncelikle, üniversitelerde bunun eğitiminin 4 yıl verildiği düşünülürse, hatta bir çok başarılı tiyatro sanatçısının yıllar geçmesine rağmen, "Hala öğreniyorum." dedikleri düşünülürse, oyunculuğun uçsuz-budaksız bir yol olduğu söylenebilir.

Oyuncu olmak için atılacak ilk adım, ya üniversitelerin konservatuvar bölümlerinden birine girip üniversite eğitimi alarak bu mesleğe başlamaktır. Ya da nitelikli ve usta hocalardan alınacak eğitimle bu mesleğe ilk adımı atmaktır.

Eğitimi tamamladıktan sonra izlenecek yol ise, güvenilir bir cast ajansa kayıt yaptırmaktır. Bir çok yapımcı, çekeceği filmin oyuncu kadrosunu cast ajanslar aracılığıyla oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, özel tiyatrolara başvuruda bulunularak da tiyatro mesleğine ilk adım atılabilir.

Back to Top